Skattepenger.net

For deg som har spørsmål om skattepenger.

Alt om Skatt og Reguleringer av Kryptovaluta

 

Som med alle inntekter og fortjenester, må man skatte av gevinsten på kryptovaluta. Gevinsten gjelder som kapitalinntekt og må beskattes med 22 prosent. Selv om du har vært en av de heldige som har klart å mine krypto, må også dette skattes av.

På skatteetatens sider står det: «Har du kjøpt, solgt, minet eller har verdiene dine plassert i virtuell valuta (Kryptovaluta) som for eksempel bitcoin, må du rapportere det i skattemeldingen».

 

Først ved et salg må du skatte av gevinsten, og dersom du eier kryptovaluta ved utgang av inntektsåret, skal verdien du eier for, oppgis som formue i skattemeldingen. Du må regne ut alle transaksjonene selv, og det er derfor lurt å holde styr underveis slik at det blir lettere å oppgi de riktige opplysningene i skattemeldingen.

 

Ved mining må du finne ut hvor mye krypto du har utvunnet, og regne ut verdien. Deretter må du beregne inntekten eller tapet av miningen, slik at du kan fradragsføre eventuelle kostnader i forbindelse med kjøp av maskiner, programvarer eller strøm. Til slutt oppgis det i skattemeldingen.

 

Hvorfor reguleres ikke krypto av regjeringen? 

 

Kryptovaluta fungerer helt uten innsyn og regulering fra regjeringer og finansinstitusjoner. Grunnen til dette er fordi alle krypto er desentralisert, som betyr at alle transaksjoner lagres eller kopieres inne på nettverket, og kan dermed fungere helt uten offentlig tilsyn fra en myndighet eller en finansinstitusjon. 

 

I et slikt betalingssystem vil alle som vil bli med i nettverket, og alle transaksjoner er tilgjengelige for alle å se. Derfor er det ikke nødvendig med en tredjepart til å godkjenne transaksjonen, noe som gjør at nettverket ikke reguleres av en person eller en myndighet, men av alle som er med i nettverket.

 

Siden alle transaksjoner loggføres, og at det brukes kryptografi for å skjule identiteten til den som sender og mottar penger, er det mange som anser dette som en tryggere metode og tror også at dette er fremtidens betalingsløsning. Det er nærmest umulig å manipulere handelen da den ligger i et åpent nettverk, samtidig som et slikt nettverk muliggjør enda raskere transaksjonshastighet.

 

Vanligvis kan en transaksjon mellom banker ta opptil flere dager, mens med kryptovaluta kan en handel gjennomføres på minutter eller sekunder.

 

Husk dette om du investerer

 

Det er liten tvil om at kryptovaluta har et skyhøyt potensiale, der også flere betydningsfulle personer som Elon Musk, har investert kraftige beløp i blant annet Bitcoin. Særlig den enorme prisveksten siste året har ført til økende interesse blant personer i hele verden.

 

Ønsker du å kjøpe kryptovaluta er det imidlertid et par ting du må være klar over. Først og fremst må du holde deg oppdatert på de gjeldende skattereglene, samt sette deg inn i risikoen en investering faktisk innebærer. Siden krypto enda ikke er godkjent som betalingsmåte, er det ingen garantier for at dette er noe som er kommet for å bli - men samtidig virker det som stadig flere tror på at dette faktisk er fremtiden.

 

 


Copyright © 2012. All Rights Reserved.