Skattepenger.net

For deg som har spørsmål om skattepenger.

Skatt på digitale lommebøker

 

Etter hvert som digitaliseringen har skutt fart har stadig flere nordmenn penger på utenlandske digitale lommebøker som Paypal, Netteller og Skrill. Dette er populært, ikke minst som betalingsløsning for dem som liker å spille hos utenlandske bookmakere og online casino.

 

Det er dermed naturlig at man også har en del penger stående på slike kontoer, og ikke tar dette ut før man faktisk trenger pengene tilbakeført til Norge. Dette også fordi det de siste årene stadig er blitt vanskeligere å få overført gevinster til Norske banker på grunn av det såkalte betalingsformidlingsforbudet til og fra utenlandske spillselskaper.

 

Men hva med skatt på slike midler som er opptjent eller stående hos aktører som Paypal, Netteller og Skrill? Må man skatte av dette, og når utløses i så fall skatteplikten? Kan norske myndigheter finne ut at man har midler stående hos slike aktører?

 

Det enkle svaret er at slike midler skal opplyses på skattemeldingen (tidligere kalt selvangivelsen) på samme måte som om det stod på en norsk bankkonto. Dette gjelder både formue ved årsslutt og inntekter opptjent i løpet av året.

 

Skatteetaten har også god mulighet for å oppdage at du har slike midler på grunn av internasjonale avtaler om CRS rapportering som de aller fleste land er tilknyttet. Land som ikke er tilknyttet dette er land du gjerne ikke ønsker at skal oppbevare pengene dine uansett på grunn av andre risikofaktorer.

 

Det er med andre ord stor risiko for at Skatteetaten skal oppdage midler på utenlandske lommebøker dersom du ikke selv opplyser dette, noe som kan medføre både tilleggsskatt og straff i mer alvorlige tilfeller.

 

Når utløses skatteplikten?

 

Skatteplikten på inntekter i utlandet, som utbetales til en utenlandsk digital lommebok, er som nevn skattepliktig for nordmenn som ellers er skattepliktige til Norge som om inntektene ble opptjent i Norge.

 

Det er også det samme tidspunktet som utløser skatteplikten, nemlig når midlene utbetales til deg uavhengig av om dette er via en digital lommebok som Paypal eller til en norsk bankkonto. Du kan med andre ord ikke utsette skatteplikten ved å la midlene stå på en utenlandsk digital lommebok og vente til «du tar pengene hjem» til Norge.

 

For inntekter så er det vanligvis utbetalingstidspunktet som gjelder, men for formue er det innestående på din digitale lommebok pr. 31.12. som gjelder som grunnlag når du skal fylle ut skattemeldingen.

 

Forskuddsskatt på inntekter i utlandet.

 

Det finnes ikke et system for å trekke forskuddsskatt på inntekter fra utlandet, men dette må ikke forveksles med at pengene ikke skal skattes av. Inntekter fra utlandet skal oppgis på skattemeldingen, noe som vil resultere i økt restskatt eller redusert utbetaling av skattepenger til gode i forhold til om dette ikke ble lagt til grunn i beregningen.

 

Det er med andre ord bare tidspunktet du betaler skatten på som endres, siden det ikke trekkes forskuddsskatt på inntekter fra utlandet.

 

En god økonomisk plan er beregne selv underveis hvor mye skatt som vil påløpe og enten sette disse pengene til sides, eventuelt betale inn ekstra fortløpende til Skatteetaten.

 

Dersom du har spørsmål om skatt som omhandler dette temaet så er det alltid lurt å være «føre var». Dersom du tar kontakt med Skatteetaten på forhånd så kan du få gode svar slik at du ikke får en uventet skattesmell som går ut over skattepenger du trodde du hadde til gode eller at du får uventet restskatt.

 


Copyright © 2012. All Rights Reserved.